Om oss

Foto: Markus Boberg, Gefle Dagblad
Foto: Markus Boberg, Gefle Dagblad
Foto: Markus Boberg, Gefle Dagblad
Foto: Markus Boberg, Gefle Dagblad
Foto: Mattias Färnstrand, Kuxabladet
Foto: Mattias Färnstrand, Kuxabladet
Foto: Mattias Färnstrand, Kuxabladet
Foto: Mattias Färnstrand, Kuxabladet

Vi heter Petter och Emilia och bor på en gård i Mo, en by tillhörande Ockelbo i norra Gästrikland. Där bor vi tillsammans med våra döttrar Ilse & Betty, och massa djur av olika slag. Djurintresset har hos båda alltid funnits. Förutom hundarna har Emilia en bakgrund inom hästsporten, och Petter startade tillsammans med sin far Lars Älgparken i Ockelbo, som är Sveriges första träningsanläggning för älghundar. Vi brinner för både jakt och fårvallning och föder upp raserna Östsibirisk Laika och Border Collie

Vi har dagsläget ett gäng hundar, som presenteras närmre under fliken våra hundar. Intresset för avel har sedan länge varit stort och år 2018 kom vår första kull till världen. 

Vår ambition är en kennel med gemenskap och att erbjuda en god kontakt mellan oss och valpköparna. Vi finns med stöd och support under hela hundens liv. Varje år försöker vi ordna träffar och träningar för båda raserna. Valparna levereras avmaskade, vaccinerade, chipmärkta, dolda fel försäkrade i 3 år, registrerade i SKK och innehar stamtavla.

Laika-valparna från oss ges möjlighet att träna hos älgarna i Älgparken. Vi samordnar även med utställningar och är behjälpliga i den mån vi kan med exempelvis marker och domare vid jaktprov. 

Border Collie-valparna från oss ges möjlighet att tränas i fårvallning hos oss. Såklart hjälper vi även till med annat typ av träning eller bara lite goda råd om det önskas.

I vår uppfödning av Östsibirisk Laika lägger vi stor vikt vid vissa egenskaper som vi strävar efter. Vi önskar ett aktivt arbetssätt vid ståndarbete, stort mod och en balanserad skärpa. Jaktlusten ska vara god, och hunden ska utstråla energi. En laika är inte endast en älghund, och vi arbetar aktivt för att främja den jaktliga bredden hos laikan. Vi ser gärna att de förutom älg också jagar vildsvin, björn, eller lodjur. Intresse för mård och fågel är också vanligt. Vi föredrar samarbetsvilliga hundar, då jakten både blir roligare men också mer effektiv. Samarbetsvillig är dock inte nödvändigtvis samma sak som lydig.. En annan viktig aspekt är Laikornas mentalitet. De ska vara trygga, stabila och fungera väl i det vardagliga livet. Våra hundar växer upp och bor i flock med många andra hundar samt småbarn, så de genomgår automatiskt ofrivilliga mentaltester.. :) 

Vår vision med Border Collien är i linje med rasklubbens avelsstrategi. Trots att BC'n idag är populär och framgångsrik i många olika hundsporter är det viktigt att bibehålla de unika vallegenskaperna och fortsätta bedriva en avel som i första hand ska vara till för djurägare. Vi vill ha hundar som är samarbetsvilliga, har god djurkänsla och är mentalt stabila. Hundar som är intelligenta och har en egen tanke om god djurhantering. Att använda en BC till exempelvis hundsport brukar vara väldigt uppskattat av både hunden och föraren, och helt okej enligt oss, men _aveln_ måste fortsätta bedrivas med godkända, meriterade och duktiga vallhundar, för att vi ska bibehålla rasens fantastiska egenskaper. 

Sammanfattningsvis är hälsan en viktig aspekt i avelsarbetet och vi följer såklart rasklubbarnas krav och rekommendationer både när det gäller Border Collie och Östsibirisk Laika. 

Foto: Mattias Färnstrand, Kuxabladet
Foto: Mattias Färnstrand, Kuxabladet

NYA VALP-BB FÄRDIGSTÄLLT DEC-22

Här kommer tikarna att bo med sina valpar från födsel till leverans.

Det innebär en stor trygghet för tiken att inte behöva flytta omkring med sin kull, utan får ha samma "lya" under hela valpperioden. Vi är övertygade om att en trygg tik ger trygga valpar.

Tikarna får i god tid innan valpning bo in sig och göra sig hemmastadda på valp-BB.
Här finns goda utrymmen både inomhus och utomhus för umgänge och lek med valparna när de blivit äldre. Valparna får vid äldre ålder även vara ute på gården och undersöka livet där ute, samt åka på skogsturer för att både träna bilåkning och uppleva andra miljöer än den de är som mest van med.